جراحی درمانی سرطان پستان
سرطان پستان ، از بیماری های رایج در بانوان می باشد ؛ جراحی درمانی سرطان پستان ، از مؤثرترین روش های درمان این سرطان است که به تخلیه توده سرطانی از طریق عمل جراحی می پردازد. ( درمان سرطان پستان در اصفهان )
جراحی سرطان پستان ، می تواند به تنهایی یا همراه با دیگر روش های درمانی ؛ نظیر هورمون درمانی ، پرتو درمانی و شیمی درمانی مورد استفاده قرار گیرد.
سرطان پستان چیست ؟
سرطان پستان از سالیان پیش ، از متدوال ترین انواع سرطان در خانم ها بوده و از این رو به عنوان یکی از شناخته شده ترین سرطان ها از آن یاد می شود.
تاکنون تحقیقات بسیاری در خصوص این بیماری ، صورت پذیرفته ؛ لذا شاهد آن هستیم که درمان آن دستخوش تغییرات وسیعی واقع شده است ؛ تا جایی که محققین این حوزه علاوه بر درمان آن ، بر روی کاهش عوارض ناشی از درمان نیز توجه خود را متمرکز نموده اند.
در گذشته تنها راهی که برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار می گرفت ، جراحی درمانی سرطان پستان از طریق برداشت کامل پستان بود.
آیا می توان سرطان پستان را بدون برداشت بافت پستان درمان نمود ؟
در این راستا در ابتدا اقداماتی به منظور حفظ نسج سینه در حین درمان سرطان پستان با تردیداتی انجام پذیرفت ، اما پس از انجام این روش بر روی تعدادی از مبتلایان به سرطان سینه و انجام تحقیقات بر روی آن ها ؛ مشخص گردید که این روش ، قابل اجرا بوده و می توان از آن به عنوان یک روش درمانی استاندارد جهت درمان سرطان پستان استفاده نمود.
لذا امروزه چنانچه توده سرطانی در سینه منتشر نشده و گسترش نیافته باشد و همچنین سایز آن خیلی بزرگ نشده باشد ؛ می توان با جراحی حفظ پستان ، تنها نسبت به برداشتن تومور سرطانی و بافت اطراف آن اقدام نموده و بقیه نسج سینه را باقی نگاه داشت.
البته انتخاب این روش ، نیازمند شرایطی است که در ادامه به آن ها اشاره نموده ایم.
اشعه درمانی یا رادیوتراپی
جهت پیشگیری از عود تومور در سایر بخش های سینه باید اشعه درمانی انجام پذیرد و بدین ترتیب به کمک اشعه ایکس ، از احتمال سرطانی شدن بافت باقیمانده سینه جلوگیری نمود.
ارزیابی دقیق
افرادی که تحت جراحی حفظ بافت پستان ، قرار می گیرند باید توجه داشته باشند که تا ۵ سال پس از این عمل جراحی باید در بازه های زمانی ۳ یا ۶ ماهه ( بسته به نظر پزشک معالج ) تحت پیگیری و ارزیابی قرار گیرند ؛ چرا که ممکن است مجدد سلولی از بافت های سینه در حال سرطانی شدن باشد ، در چنین مواردی با ارزیابی دقیق بیمار و شناسایی بهنگام می توان سریعا به درمان آن پرداخت.
نتیجه جراحي درماني سرطان پستان از لحاظ ظاهری ، بدین نحو است که در عمده موارد می توان با استفاده از انکوپلاستی یا در واقع همان تکنیک های جراحی پلاستیک همراه با جراحی حفظ پستان ، نتایج رضایت بخشی حاصل آورده و ظاهری خوبی به بیمار بخشید.
مراقبت های بعد از جراحی سرطان پستان
بسیاری از افراد ، بسته به نوع عمل ؛ همان روز عمل یا روز بعد از مرکز جراحی ترخیص می شوند ؛ البته اگر بازسازی پستان انجام شده باشد ؛ به احتمال زیاد فرد باید برای چند روز در بیمارستان بماند.
پس از ترخیص ، ممکن است احساس خستگی کنید ؛ بنابراین استراحت کافی داشته باشید.
بعد از جراحی سرطان پستان ، ضروری است یک برنامه غذایی سالم و متعادل داشته باشید. تغذیه مناسب و فعالیت منظم بدنی سیستم ایمنی بدن را قوی نگه می دارد. ( بر اساس مطالعات انجام شده ، سرطان در زنانی که وزن خوبی دارند کمتر عود می کند. )
لازم به ذکر است که غلات سبوس دار ، سبزیجات برگ دار تیره ، میوه ، لبنیات کم چرب ، گوشت های بدون چربی و چربی های سالم ؛ سیستم ایمنی بدن را تقویت و به جلوگیری از عود سرطان کمک می کنند.
احساس درد و ناراحتی اطراف زخم جراحی ، طبیعی است. در صورت جراحی برداشتن غدد لنفاوی ، ممکن است در زیر بغل نیز درد داشته باشید. حتی برخی افراد ، علاوه بر درد ؛ احساس سوزن سوزن شدن یا گرفتگی در ناحیه زخم را نیز تجربه خواهند کرد.
توصیه می شود داروهای تجویزی ، ویتامین ها ، گیاهان یا مکمل های غذایی را فقط طبق دستور پزشک استفاده کنید.
سایر مراقبت های مهمه بعد از جراحی سرطان پستان
آنتی بیوتیک برای مقابله یا جلوگیری از عفونت باکتریایی تجویز می شود. آنتی بیوتیک را دقیقا طبق دستور مصرف کنید.
داروی مسکن برای از بین بردن یا کاهش درد برای تان تجویز می شود ؛ لذا تا قبل از تشدید درد ، آن را طبق دستور مصرف کنید. ( داروهای مسکن می توانند موجب خواب آلودگی یا احساس گیجی شوند. )
تا زمانی که پزشک تان معین نموده ، اجسام سنگین را بلند یا حمل نکنید. به طور کلی کارهایی که مجاز به انجام آن هستید ، بسته به میزان جراحی در هر فردی متفاوت خواهد بود.
دستورالعمل های ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی اولیه خود را در مورد زمان استحمام دنبال کنید. ناحیه بخیه را به آرامی بشویید. روی بخیه ها را مالش ندهید تا پوست خشک شود. ( معمولا بیماران می توانند دو روز بعد از جراحی دوش بگیرند. )
بعد از جراحی سرطان پستان ، ممکن است نیاز به پرتودرمانی داشته باشید که در این صورت ، معمولا باید ۲ تا ۴ هفته پس از جراحی انجام شود.
پرتودرمانی ، نوعی درمان با استفاده از اشعه ایکس یا اشعه گاما است. تابش اشعه ایکس ، ممکن است به از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده و جلوگیری از گسترش این سلول های سرطانی کمک کند.
زخم ها اغلب با بخیه های قابل جذب بسته می شوند ، از این رو نیازی به برداشتن بخیه نیست. ( مراقبت از زخم ساده است و دستورالعمل های خاصی در مدیریت انواع مختلف پانسمان زخم به بیماران آموزش داده می شود. )
سخن آخر
لازم به ذکر است که مراقبت از افراد مبتلا به سرطان پایان نمی یابد ؛ لذا پیگیری های منظم شامل معاینات فیزیکی و آزمایش های پزشکی برای اطمینان از عدم بازگشت سرطان و غربالگری انواع دیگر سرطان بسیار مهم است.
در برخی افراد ، سرطان عود می کند ؛ چون ممکن است سلول های سرطانی که به درمان پاسخ نمی دهند در بدن شناسایی نشوند.
با گذشت زمان ، تعداد سلول های سرطانی افزایش می یابند تا زمانی که در آزمایش ظاهر شوند یا علائم ایجاد کنند ؛ بنابراین بدین منظور ، انجام ماموگرافی سالانه توصیه می شود.