کولپوسکوپی
کولپوسکوپی ( colposcopy ) نوعی روش تشخیصی پزشکی است که در مواردی جهت درمان نیز از آن استفاده می شود.
( متخصص زنان اهواز )
در این روش از ابزاری تحت عنوان کولپوسکوپ استفاده می شود که از لنزهایی با قدرت بزرگنمایی برخوردار است و در حقیقت به مثابه یک میکروسکوپ دو قطبی روشن می ماند که به کمک آن می توان از واژن ، دهانه رحم ، بخش های داخلی اندام تناسلی و سطح گردن رحم ، تصاویری تهیه نمود.
از آن جا که اکثر ضایعات موجود در ناحیه واژن و اندام تناسلی ، در صورت ضعیف یا بدخیم بودن از طریق معاینه قابل تشخیص هستند ؛ می توان به کمک کولپوسکوپ به راحتی به تشخیص این موارد پرداخت.
از اینرو استفاده از کولپوسکوپ ( که امکان دیدن بخش های داخلی ناحیه تناسلی زنان را به سهولت ممکن می سازد ) و تصاویر به دست آمده از آن می تواند در راستای تشخیص بیماری های مربوط به ناحیه لگن و رحم ، پیشگیری از سرطان دهانه رحم و همچنین تشخیص به هنگام ضایعات پیش سرطانی و نهایتا درمان این موارد بسیار کمک کننده باشد.
نحوه انجام کولپوسکوپی
غالبا انجام کولپوسکوپی در کلینیک های مجهز درمانی ، صورت می پذیرد و زمان انجام آن ، تقریبا ۲۰ – ۱۵ دقیقه به طول می انجامد و فرد نیز در همان روز عمل از مرکز جراحی ترخیص می گردد.
طی عمل کولپوسکوپی ، فرد باید در ابتدا لباس های پایین تنه خود را در آورده و سپس روی صندلی مخصوص دراز بکشد و پاهای خود را در موقعیتی که جهت قرار دادن پاها بر روی صندلی تعبیه شده است ، قرار دهد.
در این مرحله ، پزشک اقدام به وارد ساختن وسیله مخصوصی به نام اسپکولوم به داخل واژن می نماید. ( اسپکولوم ، به آرامی به واژن وارد شده و با باز نگاه داشتن واژن ، امکان دید مناسب را برای پزشک میسر می سازد. )
سپس پزشک به منظور مشاهده دهانه رحم ؛ از یک میکروسکوپ همراه با نور استفاده می کند.
البته لازم به ذکر است که میکروسکوپ ره درون واژن وارد نشده و تماسی با بدن بیمار نخواهد داشت.
در نهایت این که پزشک جهت مشخص شدن هر گونه زائده ای در دهانه واژن و تشخیص دقیق تر بیماری ، محلولی مخصوص را به دهانه رحم می زند.
توجه داشته باشید در صورت رؤیت توده ای غیرطبیعی در دهانه واژن ، پزشک در حین انجام کولپوسکوپی آن را بر خواهد داشت.
ناگفته نماند که در صورت مشاهده هر گونه بافت مشکوک به سرطان ، پزشک مبادرت به انجام نمونه برداری ( بیوپسی ) از رحم کرده و آن را برای بررسی های بیشتر به لابراتوار ارسال خواهد نمود.
شرایط لازم برای انجام تست کولپوسکوپ
به طور کلی انجام این تست ، بهتر است در دوره عادت ماهیانه انجام نشود و افراد حداقل از ۲۴ ساعت قبل از انجام آن نباید موارد زیر را انجام دهند :
شستشوی داخلی واژن
مقاربت جنسی
استفاده از تامپون
استفاده از داروهای واژینال
چه موقع انجام تست کولپوسکوپ لازم است ؟
در موارد ذیل جهت تشخیص دقیق بیماری می بایست تست کولپوسکوپ انجام گیرد :
چنانچه فرد با نشانه ها و علائم سرطان دهانه رحم یا سرطان گردن رحم مواجه باشد.
در صورتی که در نتیجه تست پاپ اسمیر ، سلول های غیرطبیعی رویت شده باشد.
در آزمایشات تست لگن ، ناهنجاری هایی مشاهده شده باشد.
سایر مواردی که انجام کولپوسکوپی را ضروری می سازند عبارتند از :
وجود التهاب در دهانه رحم
بروز تغییرات غیرطبیعی در واژن
ابتلا به ویروس HPV یا زگیل تناسلی
بروز تغییرات ظاهری غیرعادی در دهانه رحم
ابتلا به بیماری های ضعف سیستم ایمنی نظیر ایدز
مزایای کولپوسکوپی
کولپوسکوپی در قیاس با دیگر روش های تشخیصی از چه مزایایی برخوردار است ؟
از دقت بالای کولپوسکوپی ، می توان به عنوان یکی از مزایای آن اشاره نمود.
با انجام کولپوسکوپی ، می توان سلول های سرطانی و سرطان های رحم را در بدو ابتلا تشخیص داده و در نتیجه ، با درمان بهنگام از پیشروی آن جلوگیری به عمل آورد.
از طریق کولپوسکوپی ، امکان شناسایی زخم هایی که احتمال سرطانی شدن آن ها وجود دارد ؛ ممکن خواهد بود.
بعد از کولپوسکوپی
پس از کولپوسکوپی ، فرد هیچ گونه دردی نخواهد داشت و تنها ممکن است به مدت چند روز لکه بینی داشته باشد ؛ البته مشروط به این که بیوپسی صورت نپذیرفته باشد.
اما چنانچه بیوپسی انجام شده باشد ، بیمار به مدت ۲۴ الی ۴۸ ساعت بعد از عمل ؛ احساس ناراحتی و درد خواهد کرد که در راستای کمک به کنترل این درد ، پزشک معالج داروهای مسکن تجویز می نماید.
همچنین در صورت انجام بیوپسی ، فرد تا چند روز دچار خونریزی واژینال شده و ترشحات تیره رنگ داشته و غالبا نیاز به استفاده از پد بهداشتی خواهد داشت.
عوارض كولپوسكوپی
غالبا خانم هایی که برای آن ها كولپوسكوپی رحم توصیه می شود از پزشک خود می پرسند که آیا کولپوسکوپی عوارض دارد یا خیر ؟
در پاسخ باید گفت که خیر ، كولپوسكوپی یک روش ایمن و بی خطر است که فاقد هر گونه درد بوده و می توان اذعان داشت که عارضه خاصی به دنبال ندارد ؛ تا جایی که انجام آن در دوران حاملگی نیز بلامانع است.
هزینه كولپوسكوپی
قاعدتا یکی از پرسش هایی که در زمان تجویز كولپوسكوپی برای بیماران ، مطرح می گردد ؛ این است که هزینه کولپوسکوپی چقدر است ؟
قیمت کولپوسکوپی با توجه به المان های مختلفی برآورد می گردد ؛ به عنوان مثال قاعدتا هزینه آن در مواردی که نیاز به نمونه برداری وجود دارد ؛ با مواردی که فاقد نیاز به انجام بیوپسی می باشند ، متفاوت خواهد بود.
از این رو هزینه دقیق كولپوسكوپی ، نیازمند معاینه و بررسی بیمار از سوی پزشک متخصص زنان می باشد.
البته ناگفته نماند مبتنی بر این که كولپوسكوپی ، یک روش زیبایی نبوده و در راستای تشخیص و درمان مورد استفاده قرار می گیرد ؛ مشمول بیمه شده و در نتیجه ، بیمه بخشی از هزینه آن را پرداخت می کند.
سخن آخر
توجه داشته باشید در مواردی که نتیجه تست پاپ اسمیر ، بیانگر وجود ضایعه ای در داخل شکم بیمار باشد ؛ به هیچ عنوان نباید فرد تحت آزمایش كولپوسكوپی قرار گیرد ، چرا که تا زمان وجود ضایعه درون شکمی ؛ تست کولپوسکوپ قادر به تشخیص بیماری نخواهد بود.